Historik

Blomstermåla Folkets Hus är för många förknippat med nostalgi, och visst är det så. De flesta av oss som nu är i vuxen ålder har vuxit upp med danser i ”Blomster”. Vi tänkte här med lite text och bilder återuppliva gamla minnen från en härlig tid.

Det var redan 1954 som Erik Olsson lade fram förslag om att bygga ”nya” Folkets Hus. Det tillsattes en kommitté bestående av Erik Olsson, Rolf Svensson, Gustav Bäckström, Gustav Cornelius och Alf Werner. Med deras stora engagemang och även ett växande intresse från samhällets invånare kunde man 1963 visa upp ”nya” Folkets Hus. Det man kallar ”nya” Folkets Hus hade sin första dans redan 23 mars med Jerry Williams och Arne Domnérus med orkester. Dansen blev en kanonsuccé med 1.500 besökare och detta lade grunden för många framgångsrika år framöver.

Den officiella invigningen hölls 26 maj 1963 med invigningstal av Arne Elmgren och högtidstal av Wilhelm Mauritz. Underhållningen svarade Margareta Kjellberg för.

Man hade under de första åtta åren mellan 1963 och 1970, en imponerande siffra på 300.000 besökare. Redan 1970 började lokalerna kännas för trånga. Man bestämde att bygga ut Folkets Hus med ytterligare 780 m2. Man hade nu lokaler på totalt 2.780 m2 (idag 2.800 m2).

Därefter kom 10-årsjubiléet 1973 och man firade då en hel helg i Folkets Hus med Agneta Lindén, Sune Mangs och Cool Candys. Det blev som Rolf Svensson uttryckte sig en ”riktig pangkväll”. Man hade under dessa kvällar 3.307 besökare.
Nu var Folkets Hus i Blomstermåla riktigt på topp och 1973 och 1974 var kanonår. Alla stora banden var här och spelade! Flamingokvintetten, som var enormt populära, drog så mycket folk att man fick stänga ute 500 personer som ville storma danslokalen. Streaplers var här och drog 1.600 personer. Nyårsafton var ABBA här, eller dom blev ABBA när de senare samma vår vann Eurovision Song Contest med Waterloo. Under 1974 hade man 52 danser och 59.937 besökare!

År 1978 ville man återigen bygga ut. Kök och upprustning stod på önskelistan. Detta var även året som debatten om blåjeansen blommade upp. Man kunde då i annonserna läsa ”städad klädsel ej blåjeans”, som man senare fick släppa. 1980 var dags för nytt jubileum och den 25 oktober stod Ulf Lundell på scenen och drog fullt hus. Man hade nu genom åren haft 75.000 besökare.
Den 24 augusti 1981 efter upprustning var det återinvigning och Bengt Göransson, som sedan blev kulturminister, höll tal. Storstjärnorna fortsatte att strömma till Folkets Hus! Den 26 november 1983 var det Magnus Uggla som gjorde stor succé i Blomstermåla.

1984 hade man celebert besök i form av Doug Sahm och sir Douglas kvintett. Blomstermålapubliken föll för countryn! År 1984 hade man ytterligare ett stort evenemang som säsongsfinal med dans och fest i tre kvällar. Det var Anders Engbergs orkester, Stefan Borsch och Gyllene Tider som stod för underhållningen dessa kvällarna.

1985 var det dags för fulla hus igen, bland andra Dan Hylander och Ray Montana band som fick mycket bra recensioner i media. Även Lustans Lakejer var här 1985 och publiken var i toppform. Samma år fick Rolf Svensson utmärkelse ”Årets Eldsjäl”, han hade nu varit engagerad i Blomstermåla Folkets Hus:s styrelse i 45 år och därav som ordförande i 24 år.

1986 blev även den en storhöst för Folkets Hus. Man fortsatte att ta hit storartister som Tone Norum, Mikael Rickfors, Jerry Williams och Magnus Uggla för att nu nämna några.

Åren rullar på och Folkets Hus blomstrar! Man fortsätter att dra publik i mängder. 1988-1990 avlöser kändisarna varandra och nämnas kan Sky High, Lili och Susie, Suzzies orkester, Lena Philipsson, Millas Mirakel och Christer Sandelin.
Listan över framträdanden i Blomstermåla Folkets Hus kan göras lång, men tyvärr så kan vi inte få med alla. Men i det så kallade ”nostalgirummet” sitter verkligen nostalgin i väggarna, där finns nämligen bilder tagna av fotograf Conny Brehmer på många av de band som stått på scenen i Folkets Hus genom åren!

Tack, Conny, för alla fina bilder du tagit och för allt du gjort för Blomstermåla Folkets Hus.